Installatie_Kallosluis_1

Oplevering dienstgebouw Kallosluis, Port of Antwerp-Bruges

Op 30 september zijn de werkzaamheden aan het dienstgebouw van de Kallosluis, onderdeel van Port of Antwerp-Bruges, afgerond. De bestaande primaire warmteopwekkingsinstallatie op stookolie werd er vervangen door een redundante CO2-neutrale installatie.

De nieuwe primaire verwarming, ontworpen door Imtech, bestaat uit twee warmtepompen (lucht/water) op een laag verwarmingsregime (45°C/40°C) in het tussenseizoen die gekoppeld zijn aan drie binnen opgestelde boosterwarmtepompen. Deze verwarmen het laag werkingsregime verder naar een hoog werkingsregime (75°C/65°) in de winterperiode. Dit resulteert in een totaal verwarmingsvermogen van maar liefst 560 kW.

Imtech heeft het volledige project op zich genomen, van studie tot en met het onderhoud. De werkzaamheden omvatten onder meer de afbraak van de primaire verwarmingsinstallatie, de plaatsing en aansluiting van warmtepompen & boosterpompen, het vernieuwen van de primaire regeling,  de opbouw van de nieuwe technische installatie en de plaatsing van twee nieuwe elektrische borden, elektrische bekabeling en twee nieuwe automaten in het bestaande ALSB bord. Om de energie-efficiëntie verder te optimaliseren en de installatie naar de toekomst toe te kunnen blijven opvolgen en finetunen, werden daarnaast ook alle benodigde componenten en programmatie ten behoeve van energiemonitoring voorzien. Het onderhoud zal de komende 2 jaar eveneens door Imtech worden verzorgd.

De nieuwe warmteopwekkingsinstallatie zorgt voor een CO2-reductie van 170 ton per jaar en een berekende energiereductie van maar liefst 50% (referentiejaar 2019). Naast de aankoop van 100% groene stroom werden aanvullend ook zonnepanelen geplaatst en zal er ook een hydroturbine in de sluis extra eigen stroom leveren.

Dankzij deze inspanningen is het dienstgebouw het eerste klimaat neutrale gebouw die deze transitie onderging binnen de  doelstelling van Port of Antwerp-Bruges ‘fit for 55’ en vormt zo een belangrijke stap voor Port of Antwerp-Bruges in hun ambitie om bijna alle gebouwen tegen 2030 zo goed als klimaat neutraal te maken.

Andere nieuwsberichten